Sabtu, 13 November 2021

Cara-Cara Mengkafankan Jenazah

PERALATAN KAFAN > Kain putih (Bidang 45”) > Tali 5 utas. > Gunting. > Kapas. > Serbuk Cendana > Kapur Barus > Minyak Attar > Air Mawar. Cara Mengkafankan Jenazah. • Sediakan tiga atau lima utas tali yang dihamparkan di tempat perbaringan. • Ketinggian Jenazah diukur untuk menentukan kepanjangan kain kafan. • Kain kafan dipotong menjadi tiga bahagian. • Ketiga-tiga kain dihamparkan dalam keadaan bertindih antara satu sama lain. • Hamparkan kapas gulung tengah kain memanjang ke bawah mengikut anggaran saiz. • Serbuk cendana ditaburkan di atas kapas yang telah dibentangkan. • Angkatlah mayat tersebut dengan berhati-hati kemudian baringkan di atas kain kafan yang sudah di bentangkan. • Tutuplah jenazah itu dengan kapas yang telah disediakan pada bahagian-bahagian berikut: 1. Kemaluan. 2. Kedua-dua siku tangan dan dada. 3. Telinga. 4. Muka. 5. Kedua-dua kaki. • Sekali lagi taburkan serbuk kayu cendana di atas kapas yang berada di atas jenazah. • Kain kafan diselimutkan atau ditutupkan dari lembar yang paling atas sampai lembar yang paling bawah, satu persatu. • Ikat dengan tali kain yang telah disediakan sebanyak tiga atau lima ikatan. Bermula daripada bahagian hujung kaki, lutut, dan pinggang. Hendakla ikatan hidup (boleh dibuka) kerana tali ini akan dibuka semula ketika dalam kubur. • Biarkan bahagian muka terbuka untuk tatapan sanak saudara. • Tali di bahagian leher dan atas kepala diikat apabila jenazah sedia untuk diusung atau untuk disembahyangkan. • Setelah siap renjislah air mawar dan sapulah minyak wangi.